«Δεν θα επιτρέψουμε καμία ερευνητική δραστηριότητα στην ελληνική ΑΟΖ. Στα ζητήματα της εθνικής άμυνας, πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα. Αλλά θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο»
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει κανενός είδους παρέμβαση στην ελληνική ΑΟΖ», ανέφερε η υπουργός Εργασίας, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece και τον Γιάννη Αλμπάνη.
Τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη:
✔ Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή μία συντονισμένη αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο: τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με την παρέμβαση από τον κ. Κατρούγκαλο, το Συμβούλιο των Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών και αύριο και την Παρασκευή τη Σύνοδο Κορυφής.
✔ Το γεγονός ότι έχουμε μια τόσο συντονισμένη αντίδραση είναι αποτέλεσμα του ότι η χώρα μας έχει καταφέρει, μέσω της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια, να αποκτήσει ερείσματα στο διεθνές στερέωμα.
✔ Η καταδίκη, τόσο γρήγορα και με τόση καθαρότητα, είναι οπωσδήποτε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία, η οποία θα αντιληφθεί ότι αυτή η επιθετική τακτική που ακολουθεί, που κατά τη γνώμη μου μαρτυρά φοβικότητα, την απομονώνει διεθνώς.
✔ Η αντίδραση από τις ΗΠΑ και το State Department, που ήταν καταδικαστική στην πρακτική της Τουρκίας, δεν είναι μια πολύ συνηθισμένη αντίδραση, ούτε από πλευράς ταχύτητας ούτε από πλευράς καθαρότητας. Οι διμερείς και οι πολυμερείς συνεργασίες μας έχουν αναβαθμίσει τη χώρα μας διεθνώς και μπορούμε να έχουμε τέτοιες άμεσες και συντονισμένες αντιδράσεις.
✔ Δεν θα επιτρέψουμε καμία ερευνητική δραστηριότητα στην ελληνική ΑΟΖ. Στα ζητήματα της εθνικής άμυνας, πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα. Αλλά θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το debate
Αναφορικά με την πρόταση να υπάρξει ένα δεύτερο debate, μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «υπάρχει ένα σαφές δίλημμα για την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών, τα προγράμματα είναι διαμορφωμένα και είναι ξεκάθαρο ποιες πολιτικές δυνάμεις ανταγωνίζονται με βάση τα σχέδια και τα προγράμματά τους, και άρα θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχει μια τέτοια προγραμματική αντιπαράθεση, μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, όπως έγινε και το 2015 με την τηλεοπτική αντιπαράθεση των κ.κ. Μεϊμαράκη και Τσίπρα».
«Τα ερωτήματα που βαραίνουν τη ΝΔ αναφορικά με την άρνησή της, είναι για ποιον λόγο φοβάται, τι ακριβώς φοβάται, τι κρύβει από το πρόγραμμά της που δεν θα ήθελε να αναδειχθεί από μια τέτοια αντιπαράθεση και τελικά τι το αρνητικό βρίσκει σε μια προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ δύο υποψήφιων πρωθυπουργών», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δίλημμα για την επόμενη ημέρα είναι ξεκάθαρο, ανάμεσα σε έναν χώρο που έχει συσπειρώσει γύρω του τις προοδευτικές δυνάμεις και σε έναν χώρο που έχει συσπειρώσει τις περισσότερο συντηρητικές δυνάμεις, με δύο σαφώς ανταγωνιστικά σχέδια, για την επόμενη ημέρα και θα βοηθούσε να τεθούν σε μια τέτοια αντιπαράθεση, για να βγάλουν οι πολίτες πιο σαφή συμπεράσματα», είπε η κ. Αχτσιόγλου.
Προγραμματική αντιπαράθεση
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη ημέρα, είπε ότι κεντρικός πυλώνας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αυξημένους μισθούς και δικαιώματα και μάλιστα αυτός ο στόχος έχει ποσοτικοποιηθεί στις 500.000 νέες θέσεις εργασίας που θα επιτρέψει να μειωθεί η ανεργία κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα. «Είναι στόχος αρκετά ρεαλιστικός, δεδομένου ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Δεν είμαι βέβαιη ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν η ΝΔ», είπε και πρόσθεσε ότι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έπαιξε ρόλο και η ανάταξη της οικονομίας και η έξοδος από τα μνημόνια και η διευθέτηση του χρέους και η μετάβαση σε αναπτυξιακή τροχιά αλλά έπαιξε ρόλο η στοχευμένη πολιτική του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, για την αύξηση των μισθών που δίνει κινητικότητα στην αγορά. «Επομένως, ο συνδυασμός οικονομικής και εργασιακής πολιτικής μπορεί να εγγυηθεί τον στόχο για 500.000 θέσεις εργασίας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Μητσοτάκης κλείνει το μάτι στην παραβατικότητα»
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της ΝΔ για τα εργασιακά, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα σαφές πρόγραμμα για τα εργασιακά το οποίο ξεδιπλώθηκε και την περίοδο που ήταν κυβέρνηση και την περίοδο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και είναι και ο ίδιος αρκετά σαφής στις τοποθετήσεις του».
«Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι, εφόσον υπάρχει συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων, θα μπορούν να παρακάμπτονται βασικοί κανόνες προστασίας της εργασίας. Αυτό είναι πυρηνικό στοιχείο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το λέει τυχαία. Είναι αίτημα συγκεκριμένων εργοδοτικών κύκλων», είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που λέει αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ «κλείνει το μάτι στις επιχειρήσεις ότι οι επιθεωρήσεις του ΣΕΠΕ είναι εμπόδιο και θα παραγκωνίζονται και ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει με το ΣΔΟΕ. Θα έλεγα ότι κλείνει το μάτι σε μια παραβατικότητα, την οποία γνωρίσαμε στη χώρα το 2010», είπε η υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ενίσχυσε το ΣΕΠΕ, πέρασε από τη Βουλή νόμους που κλείδωσαν ζητήματα όπως τα ωράρια εργασίας και τις υπερωρίες που μέχρι πρότινος ήταν ανεξέλεγκτα.
Η κ. Αχτσιόγλου επανήλθε στο ζήτημα του στελέχους, πολιτευόμενου με τη ΝΔ, λέγοντας ότι «την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης κάνει τοποθετήσεις που τροφοδοτούν αιτήματα εργοδοτικών κύκλων, δικό του κεντρικό πολιτικό στέλεχος στη Χίο προπηλακίζει επιθεωρητή, διώχνει αδήλωτη εργαζόμενη που είχε στην επιχείρησή του, υβρίζει και απειλεί, πετά αντικείμενα σε βάρος του επιθεωρητή». Όπως δε πρόσθεσε, «πρόκειται για κεντρικό πολιτικό στέλεχος για το οποίο -αν και ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτησε- η ΝΔ αρνείται να απαντήσει και μάλιστα η κ. Ζαχαράκη σχεδόν κάλυψε αυτή την πρακτική».
«Η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν υποστήριξε, δεν υπερψήφισε, καταψήφισε βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που φέραμε στη Βουλή», παρατήρησε η υπουργός Εργασίας.